ΣΟΚΟΛΑΤΑ … φυσικό αντιοξειδωτικό!




Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου από ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη, που οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους.
Με τον όρο σοκολάτα περιγράφουμε μια σειρά προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι βασικό συστατικό πολλών προϊόντων ζαχαροπλαστικής, πολλών παγωτών, γλυκών, μπισκότων αλλά κυκλοφορεί και ως ρόφημα με βάση τη σοκολάτα.
Η σοκολάτα θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί μια απ’ τις πιο πολυσυζητημένες τροφές που συναρπάζει, θα λέγαμε, ανθρώπους κάθε ηλικίας! Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με το αν μας ωφελεί ή αν απλά μας επιβαρύνει με θερμίδες και τελικά με περιττά κιλά. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το τρόφιμο αυτό!

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:
·         Κουβερτούρα (πικρή)
·         Σοκολάτα υγείας(σκούρα)
·         Σοκολάτα γάλακτος
·         Αμυγδάλου
·         Λευκή
Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε:
·         κακάο - στερεά
·         βούτυρο κακάο
·         ζάχαρη
·         γάλα
·         Πρόσθετους ξηρούς καρπούς
·         Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι, κλπ)
και συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.
Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Σίδηρος: στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.
Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.
Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ … ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ!

Όλα τα είδη σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή, στα οποία περιλαμβάνονται οι μονομερείς κατεχίνες και επικατεχίνες και οι πολυμερείς προανθοκυανιδίνες. Οι τελευταίες, ευθύνονται εν μέρει για την πικρή γεύση της σοκολάτας.
 Παρακάτω, μπορούμε να δούμε την περιεκτικότητα της σοκολάτας (του κακάο) και ορισμένων ευεργετικών τροφών σε φαινόλες και φλαβονοειδή.
               
ΤΡΟΦΗ (100γρ.)
ΦΑΙΝΟΛΕΣ (mg)
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ(mg)
Κακάο
611
564
Κόκκινο κρασί
340
163
Πράσινο τσάι
165
47
Μαύρο τσάι
124
34

                Βλέπουμε λοιπόν, ότι το κακάο έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση απ’ τις υπόλοιπες τροφές (Η αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων μετριέται με την ικανότητά τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες). Επομένως, η σοκολάτα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, όταν βέβαια καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο απ’ τα άλλα είδη σοκολάτας, επομένως και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες!

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

                Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη που μας παρέχει ο γλυκός αυτός πειρασμός!!!
·         Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία των αγγείων και της καρδιάς.
·         Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.
·         Επιδρά θετικά στη μακροβιότητα.
·         Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να δημιουργεί ψυχική ευφορία. Περιέχει χημικές ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, μετά την κατανάλωσή της, παράγονται νευροδιαβιβαστές που δημιουργούν ευφορία και ελέγχουν καταστάσεις στρες, θυμού και άγχους.
·         Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη λόγω του στεατικού οξέος που περιέχει.
·         Προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες, ταχείας απορρόφησης, αποτελεί τροφή που προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα. Εξ’ αιτίας αυτής της περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες η σοκολάτα συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.
·         Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται φυσικά λαμπερό και λείο και να το ενυδατώσει χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
·         Εμποδίζει τη γήρανση του οργανισμού χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά της προστατεύοντας το σώμα από την εσωτερική και εξωτερική ζημία και από την κυτταρική και αγγειακή φθορά, εξαιτίας της οξείδωσης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
·         Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας theobromine (θεοβρωμίνης) στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν τον βήχα, έναντι άλλων φαρμάκων.
·         Έχει διουρητική δράση.
·         Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΠΟΣΟ ΠΑΧΑΙΝΕΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ;

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Αποτελεί όντως  ένα τόσο διατροφικά προικισμένο προϊόν και καθιστά την καθημερινότητά μας πιο γλυκιά, προσφέροντας μας πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Δεν είναι λοιπόν, η σοκολάτα που μας παχαίνει αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να την καταναλώνουμε με μέτρο! Δεν υπάρχει καλή και κακή τροφή και όλα βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο για τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Απολαύστε λοιπόν τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την... πικρή πλευρά του χαρακτήρα της!