"Σωστή Διατροφή Και Νηστεία"


               

            Η μεγάλη εβδομάδα πλησιάζει και οι περισσότεροι από εμάς θα νηστέψουν!!! Η νηστεία όμως κρύβει και κάποιους κινδύνους που μπορούν να μας “δώσουν” κάποια παραπανίσια κιλά!!! Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να νηστέψουμε χωρίς να παχύνουμε και τέλος, να επανέλθουμε ομαλά και πάλι στην κρεατοφαγία.
        
            Η Μεσογειακή διατροφή έχει να μας προσφέρει νόστιμα και νηστίσιμα γεύματα με τα οποία αν προσέξουμε λίγο δεν έχουμε να ανησυχούμε για το βάρος μας!!!

ΚΥΡΙΟ ΓΕΥΜΑ:
Μπορείτε να επιλέξετε γαριδομακαρονάδα, ριζότο με γαρίδες, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι, καλαμάρια στο φούρνο γεμιστά με ρύζι, καλαμάρια στο φούρνο με πατάτες, γεμιστά, πατατοσαλάτα, ριζότο λαχανικών, σπανακόπιτα, φακές, γίγαντες, κριθαρότο, κριθαράκι κοκκινιστό και πολλά άλλα.

Να συνδυάζετε το γεύμα σας πάντα με μια πλούσια σαλάτα, να αποφεύγετε το πολύ ψωμί και να τρώτε με μέτρο ελιές, χαλβά και ταραμά.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ:
Επιλέξτε ένα φρούτο εποχής ή ένα χυμό φρούτων  που θα σας δώσουν ενέργεια αλλά και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

ΒΡΑΔΙΝΟ:
Καλό είναι το βραδινό σας γεύμα να περιέχει κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα με μια φέτα ψωμί ή 5 μικρές ελιές, 1 παξιμάδι με τριμμένη ντομάτα ή επίσης μπορείτε να φάτε απ’ το μεσημεριανό σας γεύμα αλλά στη μισή ποσότητα.



ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:
Το Μεγάλο Σάββατο και μέχρι το βράδυ, που θα στρωθεί το πρώτο γιορτινό τραπέζι με τη παραδοσιακή μαγειρίτσα, είναι συνετό να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής. Έτσι, ένα μη λαδερό γεύμα είναι μια καλή πρόταση, αφού το βραδινό γεύμα θα μας δώσει το μεγαλύτερο ποσό των θερμίδων. Επιστρέφοντας από την Ανάσταση, επειδή η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα ( προετοιμάζει τον οργανισμό να δεχτεί και πάλι το κρέας) περιοριστείτε μόνο σε ένα πιάτο μαγειρίτσα και σε μια σαλάτα ή, αν δεν σας αρέσει προτιμήστε μια χορτόσουπα. Μπορείτε επίσης να τσουγκρίσετε και να φάτε το κόκκινο αυγό σας όπως προστάζει το έθιμο, για σήμερα όμως αποφύγετε το κρέας.



ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:
ΠΡΩΙ:
Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε την μέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, που όμως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να παραλείψουμε
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ:
Μέχρι να ετοιμαστεί το γεύμα, μπορούμε να φάμε  κάποιο φρούτο αλλά προσέξουμε να μην αρχίσουμε να τσιμπολογάμε το κοκορέτσι και τους άλλους μεζέδες που προηγούνται του Πασχαλινού γεύματος, γιατί θα μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες κάτι που θα καταστρέψει τη δίαιτα μας.
ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ:
Βασικός κανόνας! Βάλτε στο πιάτο σας αυτά που θέλετε και μην το ξαναγεμίσετε. Έτσι θα έχετε μια ξεκάθαρη άποψη του πόσο φάγατε.
Καταναλώστε τη διπλάσια ποσότητα σαλάτας από ότι συνήθως, γιατί θα απομακρύνει σημαντικό μέρος του λίπους που θα πάρετε από τα πασχαλινά εδέσματα.
Αποφύγετε να καταναλώσετε μαζί με το κρέας σας πολλά τυριά γιατί εκτός από τις θερμίδες που θα πάρετε θα κάνατε το γεύμα σας πιο δύσπεπτο.
Αντισταθείτε στο γλυκό επιδόρπιο
Αν νοιώσετε δυσπεψία, Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και αντιμετωπίστε την με ένα απαλό αφέψημα, όπως το χαμομήλι ή ο δυόσμος.
ΒΡΑΔΥ:
Μετά το μεσημεριανό γεύμα δεν έχετε καμία δικαιολογία για διατροφικές ατασθαλίες. Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και να καταναλωθεί τουλάχιστον δυο ώρες πριν ξαπλώσετε.

ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ;
Στο δίλλημα αυτό απαντήστε με κατσίκι, γιατί είναι λιγότερο λιπαρό ( 27% λίπος ). Και το αρνί πάντως και το κατσίκι είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών ( κυρίως Β), φωσφόρου και σιδήρου.

ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;
 Ένα ποτήρι λευκό κρασί παρέχει 70-76 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο ή ροζέ 74 θερμίδες. Από άποψη θερμίδων δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, οπότε μπορείτε να επιλέξετε οποίο θέλετε. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο εύπεπτο.

Τέλος, από τα Πασχαλινά κουλουράκια προτιμήστε τα κουλουράκια λαδιού, από το Πασχαλινό τσουρέκι προτιμήστε το απλό και αποφύγετε αυτά με επικάλυψη σοκολάτας καθώς και τα γεμιστά, τα όποια δίνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Τέλος αν επιλέξετε να φάτε σοκολατένιο αυγό προτιμήστε αυτά που παρασκευάζονται από μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα).



ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ε Σ:

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα». Έτσι κι αλλιώς η σπάνια κατανάλωση αυτού του συνδυασμού από υγιή άτομα δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, το ψήσιμο στα κάρβουνα από τη μία νοστιμεύει το κρέας, από την άλλη όμως το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες γι’ αυτό και το ψήσιμο στο φούρνο υπερτερεί συγκριτικά από άποψη υγείας.

Κόκκινα αβγά: Βάφονται κάθε Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος. Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά έχει και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Όσο για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης μην ανησυχείτε, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής σας. Μπορείτε να φάτε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνετε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί. 

Μαγειρίτσα: Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.

Τσουρέκι: Σπιτικό ή αγοραστό είναι πεντανόστιμο! Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, απλό, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κτλ. Όσο πιο απλό είναι το τσουρέκι, τόσο λιγότερες θερμίδες έχει. Γενικά όμως, 1-2 φετούλες μαζί με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό ή απογευματινό είναι αρκετές, ώστε να μην ξεφύγετε θερμιδικά. Είναι υπερβολή να φάτε μισό τσουρέκι τη φορά, διότι πέρα από τις πολλές θερμίδες με τις οποίες θα επιβαρυνθείτε, δεν θα το απολαύσετε κιόλας καθώς μετά από τις πρώτες δαγκωνιές, η γεύση δεν έχει κάτι το διαφορετικό να σας προσφέρει.

Κουλουράκια Πασχαλινά: Σε κάθε σπίτι η συνταγή είναι διαφορετική. 2-3 μικρά κουλουράκια μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό, ή και σκέτα σαν απογευματινό.

Σοκολατένια αβγά: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, ο λόγος όμως γίνεται για τη σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Τα κλασικά σοκολατένια αβγά σπάνια ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γι αυτό η θέση τους στο διαιτολόγιο είναι όπως και των άλλων γλυκών. Το καλό είναι ότι διατηρούνται για αρκετό καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, επομένως δεν χρειάζεται να φάτε ένα ολόκληρο σοκολατένιο αβγό σε μία δόση.

Εάν οι διατροφικές μας υπερβολές την περίοδο των εορτών γίνονται και αυτές «με μέτρο» και καλύτερα θα περάσουμε και θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!