"Παγκρεατίτιδα Και Διατροφή''







Η παγκρεατίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Συγκεκριμένα, είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος, ένα όργανο που βρίσκεται στο άνω τμήμα της κοιλιάς και πίσω απ’ το στομάχι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ

    Το πάγκρεας παράγει ένζυμα τα οποία εκκρίνονται στον πεπτικό σωλήνα και συμβάλλουν στην πέψη των τροφών που έχουν περάσει απ’ το στομάχι. Επιπλέον, παράγει ορμόνες, την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα, ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης σ’ αυτό.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

    Η παγκρεατίτιδα διακρίνεται σε οξεία παγκρεατίτιδα, χρόνια παγκρεατίτιδα και χολολιθιασική παγκρεατίτιδα.
    Ως οξεία παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος, μη μικροβιακής αιτιολογίας, η οποία οφείλεται σε ενεργοποίηση των παγκρεατικών ενζύμων, με αποτέλεσμα την αυτοπεψία του. Στους πάσχοντες παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα αμυλάσης. Η οξεία παγκρεατίτιδα προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά ο οποίος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.
Η προοδευτική αλλοίωση και απώλεια λειτουργικού παγκρεατικού ιστού, μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατική ανεπάρκεια. Έτσι, δεν θα παράγονται αρκετά ένζυμα για να πραγματοποιηθεί η πέψη των τροφών στο έντερο και τότε παρουσιάζεται απουσία ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που προκαλεί διαβήτη.
Οι ασθενείς που προσβάλλονται από παγκρεατίτιδα, μπορεί να παρουσιάσουν ψευδοκύστες (συλλογή υγρών εντός ή γύρω απ’ το πάγκρεας) που πιέζουν άλλα όργανα της κοιλιάς. Μια τέτοια μόλυνση, αποτελεί σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.
    Ως χρόνια παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή του παγκρέατος με ουλωτικές αλλοιώσεις και καταστροφή του παγκρεατικού ιστού. Η νόσος αυτή, διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνηθέστερη αιτία της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια παγκρεατίτιδα, μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στην κοιλιά, ο οποίος είτε θα υπάρχει συνεχώς, είτε θα είναι επεισοδιακός.
    Ως χολολιθιασική παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται η παγκρεατίτιδα που εμφανίζεται ως επακόλουθο της χολολιθίασης. Αιτία της φαίνεται να είναι η πρόσκαιρη απόφραξη του φύματος του Vater από χολόλιθο.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

•    Πρώτο βασικό στοιχείο της διαιτητικής αντιμετώπισης είναι στους αλκοολικούς να συστήνεται η άμεση αποχή από οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ.
•    Ίσως για την καλύτερη πέψη της τροφής θα πρέπει σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να χορηγηθούν παγκρεατικά ένζυμα ή παγκρεατίνη.
•    Απαραίτητη επίσης κρίνεται η λήψη λιποδιαλυτών βιταμινών οι οποίες απορροφώνται καλύτερα.
•    Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί δίαιτα φτωχή σε λίπος και πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες.
•    Συστήνετε η αποφυγή των παρακάτω τροφών: σαλάτες, δημητριακά, μπαχαρικά, μπιφτέκι, βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, γλυκά με πολλά λιπαρά, μπισκότα, βουτήματα, κέικ, παγωτά, γαλακτοκομικά με λιπαρά, μπέικον, εντόσθια, κρόκος αυγών, πατατάκια, γαριδάκια, κρέατα σε κονσέρβα, όλα τα παχιά κρέατα (βοδινό, χοιρινό, αρνί), όλα τα αλλαντικά, λαρδί, τηγανητά, σοκολάτες, πέτσα από κοτόπουλο, αβοκάντο, καρύδα, όλα τα αλκοολούχα ποτά.
•    Μπορείτε να καταναλώνετε τις παρακάτω τροφές: μήλο, μπανάνα, ψαρονέφρι, γαλέος, πέρκα, τόνος σε νερό, μυζήθρα ή cottage cheese, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί άσπρο, ντομάτα αποφλοιωμένη και χωρίς σπόρια.