"Βάλε φωτιά στον...μεταβολισμό σου!!!"


   Αν δεν παρέχεις στο σώμα σου αρκετά καύσιμα, δεν έχεις την ενέργεια να επωφεληθείς από τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, ενώ καθιστάς ευάλωτο τον εαυτό σου στις ασθένειες. Οι περισσότεροι από εμάς, θέλοντας να χάσουμε βάρος και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και κάνουμε υγιεινές αλλαγές στη ζωή μας μέχρι...να βαρεθούμε και να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες! 
   Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία αξιοποίησης της τροφής που καταναλώνουμε για να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια, για την ανάπτυξη αλλά και για την επανόρθωση των ιστών μας. Εάν δεν τρωμε αρκετά ή σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα λειτουργεί σε «βραδεία καύση». Πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρότερη ποσότητα, να παράγουμε θερμότητα και να την αυξήσουμε σταδιακά.
   Γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της ημέρας προτίνεται να τρώμε συχνά γεύματα, αλλά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες.
   Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν το σώμα μας δεν καίει την τροφή που καταναλώνουμε, η περίσσεια της ενέργειας αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος.
   Ιδανικό είναι να τρώμε κάθε 2-3 ώρες και σε ποσότητα τέτοια ώστε να νιώσουμε χορτασμένοι. Με τον τρόπο αυτό παράγεται μεγαλύτερη μεταβολική αντίδραση και αυξάνονται τα επίπεδα της ενέργειάς μας αφού ο οργανισμός μας τροφοδοτείται τακτικά και συνεχώς με "καύσιμα".
   Εκτός από το πότε και το πώς τρώμε, είναι επίσης σημαντικό και το τί τρώμε. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα από τις σωστές τροφές, τότε δεν παρέχονται στο σώμα μας οι σωστές πηγές ενέργειας. 
  • Η τυπική δυτική διατροφή συνήθως αποτελείται από υψηλή ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτές είναι τροφές όπως τα επεξεργασμένα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και ψωμί. Αν και δεν περιέχουν υψηλό ποσοστό λιπαρών, διασπώνται από τον οργανισμό ως μια μορφή σακχάρου, το οποίο αποθηκεύεται ως λίπος αν δε χρησιμοποιηθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις τροφές που διασπώνται σε σάκχαρα.
  • Η κατανάλωση νερού κρίνεται επίσης σημαντική για την απώλεια βάρους. Αντί για τα στάνταρ 8 ποτήρια την ημέρα, προτείνεται «να πίνουμε περίπου 60 ml νερό για κάθε κιλό που ζυγίζουμε, κάθε μέρα»!
    Με τη πάροδο του χρόνου, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους και τη μείωση της άπαχης μυϊκής μας μάζας! Γι' αυτό είναι απαραίτητο όσο μεγαλώνουμε να κινούμαστε περισσότερο!
  • Ένας υγιής μεταβολισμός δεν καίει μόνο το πλεονάζον λίπος, αλλά προωθεί την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας. Για υγεία και απώλεια βάρους, πρέπει να αυξήσουμε το βάρος σου όσον αφορά τη μυϊκή μάζα και να μειώσουμε το ποσοστό σωματικού λίπους.
  • Η άσκηση αυξάνει την άπαχη μυϊκή μάζα, επειδή ένας γυμνασμένος μυς είναι πιο δυνατός και πιο μεγάλος. Απαιτεί επίσης ενέργεια, η οποία παρέχεται από το περιττό σωματικό λίπος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περπατάμε 3 ώρες την εβδομάδα για να διατηρούμε σε διαρκή λειτουργία το μεταβολισμό μας, αρκεί να ξεπερνάμε τα 30 λεπτά κάθε φορά.
  • Κάθε φορά που τρωμε, ένζυμα στα κύτταρα του οργανισμού διασπούν την τροφή και τη μετατρέπουν σε ενέργεια που ωθεί την καρδιά να χτυπά, το μυαλό να σκέφτεται και τα πόδια να περπατούν. Όσο πιο γρήγορα τρέχει ο μεταβολισμός σου τόσο περισσότερες θερμίδες καιμε.
  • Όσο περισσότερες θερμίδες καιμε τόσο πιο εύκολα χάνουμε βάρος. 
  • Ως ένα βαθμό, το σώμα μας ακολουθεί μια προκαθορισμένη ταχύτητα που ορίζεται από το φύλο και το DNA, όμως υπάρχει πολύς χώρος για αλλαγές. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε μεγάλο βαθμό ελέγχου πάνω στο ρυθμό του μεταβολισμού μας.
  • Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το πόσες θερμίδες χρειάζονται για να χτυπά η καρδιά μας, αλλά μπορούμε να καιμε 500 με 600 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, αν ασκούμαστε τακτικά και τρωμε σωστά και επιχειρώντας απλά μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!!!
  
1. Απολάμβανε (ένα καλό) πρωινό κάθε μέρα
  • Εάν δεν το τηρήσεις, ο οργανισμός σου μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας, οπότε ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται εξαιρετικά για να διατηρήσει την ενέργειά του.
  • Επιπλέον, όσο πιο χορταστικό είναι το πρώτο σου γεύμα τόσο το καλύτερο.
  • Πρέπει λοιπόν να επιλέγεις τροφές που είναι αργές στην πέψη και σε διατηρούν χορτασμένο/η για περισσότερη ώρα.
  • Δοκίμασε ένα συνδυασμό άπαχης πρωτεΐνης με σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά.
2. Απολάμβανε τον καφέ
  • Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.
3. Πιες πολύ κρύο νερό
  • Ο οργανισμός σου ενδέχεται να καίει λίγες θερμίδες θερμαίνοντας το κρύο νερό. Αν και οι επιπλέον θερμίδες που καις πίνοντας ένα μόνο ποτήρι δεν είναι σημαντικές, αν αποκτήσεις αυτή τη συνήθεια, μπορεί να χάσεις μερικά κιλά σχεδόν με μηδενική προσπάθεια.
 4. Κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Επίλεξε βιολογικά φρούτα και λαχανικά
  • Αναζήτησε τη θερμότητα! Φαίνεται πώς η καψακαΐνη, η χημική ένωση που δίνει στις πιπεριές την καυτερή τους γεύση, μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου. Ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένες κόκκινες ή πράσινες καυτερές πιπεριές ενεργοποιούν την παραγωγή θερμότητας του σώματος και τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (υπεύθυνου για την αντίδραση «μάχη ή φυγή») με αποτέλεσμα μια παροδική αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%. Πρόσθεσε καυτερές πιπεριές στις σάλτσες και έχε εύκαιρο ένα βαζάκι νιφάδες (μπούκοβο) για να το προσθέτεις στις πίτσες, στα ζυμαρικά και τα τηγανητά.
  • Πάρε σίδηρο. Οι γυναίκες χάνουν αρκετό στη διάρκεια της περιόδου τους κάθε μήνα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, γιατί ο σίδηρος βοηθά να μεταφερθεί το οξυγόνο στους μυς. Εάν έχεις χαμηλά επίπεδα, τότε οι μύες σου δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, η ενέργειά σου πέφτει και ο μεταβολισμός σου ρετάρει. Φάε δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, επίλεξε φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο.
 3. Το βράδυ
  • Φάε ψάρι! Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι γεμάτα λιπαρά οξέα Ω-3, τα οποία μειώνουν την πείνα. Αυτά τα καλά λιπαρά ενεργοποιούν την ταχύτερη μεταφορά του σήματος κορεσμού στον εγκέφαλο. Επιπλέον, 120 γραμμάρια σολομού παρέχουν το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, που βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Ξέχνα το δεύτερο κοκτέιλ! Εάν καταναλώσεις 2 ποτήρια ανάμεικτων ποτών (ή 2 ποτήρια κρασί ή 2 μπουκάλια μπίρα), η καύση λίπους μειώνεται κατά 73%. Αυτό συμβαίνει γιατί το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό άλας και αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτό ως ενέργεια αντί για τις λιποαποθήκες.
  • Πήγαινε για ύπνο – νωρίς! Όταν κοιμάσαι λιγότερο από όσο πρέπει, μειώνεται η ποσότητα λεπτίνης και γρελίνης –ορμόνες που ρυθμίζουν την κατανάλωση ενέργειας και την όρεξη– που παράγει το σώμα σου. Γι’ αυτό φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες.