"Καφεϊνη"

  

Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, το 80% έως 90% του πληθυσμού, πίνει καφέ κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό καθιστά την καφεΐνη την πρώτη σε συχνότητα χημική ουσία που καταναλώνεται παγκοσμίως. Ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο και πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη.



Οι επιδράσεις της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό
  •  Επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι στην ουσία ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  •  Ανακουφίζει για σύντομο χρονικό διάστημα από την κούραση και τη νύστα
  •  Έχει διουρητική ιδιότητα.
Υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία λόγω καφέ;
  •  Θεωρείται ότι σε ψηλές δόσεις λόγω της αυξημένης διούρησης μπορεί να προκαλεί αφυδάτωση. Για το λόγο αυτό όσοι πίνουν ροφήματα ή ποτά με ψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης θα πρέπει να πίνουν και άφθονο νερό.
  •  Επίσης σε υψηλές δόσεις είναι δυνατόν να προκαλεί παροδικά αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  •  Υψηλές δόσεις καφεΐνης πιθανόν να προκαλούν πονοκέφαλο.
  •  Υψηλές δόσεις καφεΐνης πιθανόν να προκαλούν εντερικές διαταραχές, νευρικότητα και ανησυχία.
  •  Επίσης η καφεΐνη αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα.
  •  Η αυξημένη κατανάλωση καφείνης αυξάνει τις απώλειες ασβεστίου από τα οστά.
  •  Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ασθενών με ψυχολογικές παθήσεις. Αυξάνει τα αισθήματα πανικού, άγχους και ανησυχίας. Επίσης η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετισθεί με την κατάθλιψη.
  •  Παράλληλα η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη μας κάνει να νιώθουμε πιο καλά και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Είναι η δράση αυτή της καφεΐνης που προκαλεί εθισμό. H απότομη στέρηση της καφεΐνης πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, νύστα, ευερεθιστικότητα, ναυτία και εμετούς. Για τους λόγους αυτούς η απόσυρση της καφεΐνης θα πρέπει να γίνεται σταδιακά για να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης.
Πόση καφεΐνη μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν χρειάζεται την καφεΐνη στη διατροφή.
Η ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα
είναι διαφορετική η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει θετικά αποτελέσματα στην αρχή
και στη συνέχεια να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο η πρόσληψη μέτριων πο-
σοτήτων καφεΐνης δεν συσχετίζεται με οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία.

Περιεκτικότητα ορισμένων κοινών ροφημάτων σε καφεΐνη:

Ένα φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων περιέχει:

• Καφές φίλτρου: 80 έως 115 mg
• Στιγμιαίος καφές: 65 mg
• Μαύρο τσάι: 40 έως 60 mg
• Κακάο: 4 mg
• Τενεκεδάκι αναψυκτικού: 35 έως 60 mg

Θεωρείται ότι 250 mg καφεΐνης ημερησίως είναι μια μέτρια ποσότητα για τον ανθρώπινο οργα-
νισμό. Περισσότερα από 315 mg καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται υπερβολική ποσότητα.