"Γνωριμία με τη...ζάχαρη!!!"



Η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη είναι μία οργανική κρυσταλλική ,γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες και δεν έχει μικροθρεπτικά συστατικά. Παράγεται από την επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλα, κριθάρι ,άγρια χουρμαδιά και άλλα.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ:
α) Άσπρη ζάχαρη: για να παρασκευαστεί η άσπρη ζάχαρη γίνεται επεξεργασία της ακατέργαστης
καφετί ζάχαρης η οποία καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση δύο φορές ακόμη. Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες.
β) Ζάχαρη Άχνη: είναι ένα είδος ζάχαρης με πολύ λεπτούς κόκκους. Χρησιμοποιείται κυρίως στην
παρασκευή γλάσων ζαχαροπλαστικής και γενικότερα για τη διακόσμηση διαφόρων γλυκών.
γ) Καστανή ζάχαρη: είναι αρωματική, χημικά μη καθαρή μαλακή ζάχαρη, η οποία αποτελείται
από κρυστάλλους σακχαρόζης με υπολείμματα μελάσας (το σιρόπι που της δίνει το χρώμα
της) από ζαχαροκάλαμο ή από την προσθήκη μελάσας σε άσπρη ζάχαρη. Από την καστανή ζάχαρη παίρνουμε μία πάρα πολύ μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
δ) Μαύρη ζάχαρη: είναι και αυτό το είδος ζάχαρης αρωματικό και περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό μελάσας. Είναι η καθαρή ακατέργαστη ζάχαρη.
Πέρα από την επεξεργασμένη ζάχαρη υπάρχουν και άλλες μορφές γλυκαντικών, όπως η φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, οι οποίες βρίσκονται με φυσικό τρόπο σε φρούτα, λαχανικά, στο μέλι και στα γαλακτοκομικά.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η ζάχαρη κάνει τις τροφές ιδιαίτερα εύγεστες και διεγείρει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι
υπεύθυνο για την απόλαυση και την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ορμονών που παράγο-
νται όταν νιώθουμε ευχάριστα.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ
Από την άλλη, είναι ένα προϊόν που θεωρείται υπεύθυνο για προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η τερηδόνα των δοντιών. Η διάσπαση της ζάχαρης στη στοματική κοιλότητα δημιουργεί όξινο
περιβάλλον με αποτέλεσμα τη διάβρωση των δοντιών. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλει
στην αύξηση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα στα παιδιά οι όξινοι χυμοί γλυκών φρούτων και τα αναψυκτικά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θεωρούνται τερηδονογόνα. Επίσης, πριν από αρκετά χρόνια πολλοί
υποστήριζαν ότι η ζάχαρη ήταν απαγορευμένη για τους ασθενείς με διαβήτη.
Πλέον αυτό καταρρίφθηκε και επιτρέπεται η κατανάλωση ζάχαρης σε μικρές ποσότητες διότι
έχει αποδειχθεί πως όταν η πρόσληψή της γίνεται μαζί με σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, λίπος και πρωτεΐνες, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος, δεν προκαλεί απότομη αύξηση
των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.