"Ουσίες των τροφίμων με … αντικαρκινική δράση!!!"


ΟΡΓΑΝΟΘΕΙΙΚΑ  ΚΑΙ  ΟΡΓΑΝΟΣΟΥΛΦΙΔΙΚΑ  ΠΑΡΑΓΩΓΑ
            Το σκόρδο περιέχει τη diallylsulfide, ουσία που αναστέλλει τη χημική καρκινογένεση. Η χρήση σκόρδου έχει συνδυαστεί με την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου, πιθανώς λόγο της αντιβακτηριακής ιδιότητάς του, που εμποδίζει τη παραγωγή νιτροζαμινών.
            Οργανοσουλφιδικά παράγωγα υπάρχουν, επίσης, και στο μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το λάχανο Βρυξελλών και φαίνεται να εμποδίζουν την καρκινογένεση σε πρόσφατες έρευνες.

ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα όσπρια όπως τα φασόλια της σόγιας και σε φυτά όπως το red clover (κόκκινο τριφύλλι).

ΚΑΡΩΤΙΝΟΕΙΔΗ
            Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 40 ουσίες, με πιο γνωστές τη β-καρωτίνη, τη λυκοπένη και τις ξανθίνες. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν μειωμένη συχνότητα καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου σε άτομα που καταναλώνουν τροφές που περιέχουν καρωτινοειδή. Τέτοιες είναι τα πράσινα λαχανικά, η ντομάτα, το καρπούζι, ο καφές, το κακάο.

ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
            Υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ιδιαιτέρως στα σταφύλια. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
            Οι πολυφαινόλες στο τσάι (κυρίως στο πράσινο τσάι), αναστέλλουν την καρκινογένεση, χωρίς να επιδρούν στα φυσιολογικά κύτταρα.
            Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση πράσινου τσαγιού δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και πνεύμονα.

ΜΟΝΟΤΕΡΠΕΝΙΑ
            Το πιο γνωστό μονοτερπένιο είναι η d-λιμονίνη, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή. Η ουσία αυτή αναστέλλει την καρκινογένεση σε διάφορους καρκίνους, όπως ήπατος, πνεύμονα, παγκρέατος και προστάτη.

ΙΣΟΘΕΙΟΚΥΑΝΙΚΑ  ΚΑΙ  ΙΝΔΟΛΕΣ
Περιέχονται στα λαχανικά που έχουν σταυρωτά φύλλα, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, κ.ά. και δρουν ανασταλτικά στην καρκινογένεση.
Σε μελέτες, οι ινδόλες ανέστειλαν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ενώ τα ισοθειοκυανικά παράγωγα επέδειξαν προστατευτική δράση στον καρκίνο του πνεύμονα και του οισοφάγου σε καπνιστές.

ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΠΡΩΤΕΑΣΩΝ
            Στα παράγωγα της σόγιας (αλεύρι, φυτικά έλαια, κ.ά. ) έχει ανακαλυφθεί ουσία με ιδιότητες αναστολής πρωτεάσης και η οποία μπορεί να ερμηνεύσει τη μικρή επίπτωση καρκίνων στην Ασία. Η ουσία αυτή αναστέλλει την καρκινογένεση.