''Διατροφή Και Οστεοπόρωση''

 



ΟΡΙΣΜΟΣ:

    Η ακριβής σημασία της λέξης ‘οστεοπόρωση’ είναι ‘πορώδες οστούν’. Κατά την ασθένεια αυτή, το άτομο σταδιακά χάνει οστική μάζα με αποτέλεσμα τα κόκκαλα σταδιακά να γίνονται εύθραυστα και επομένως το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει κάταγμα στα οστά του. Τα κατάγματα αυτά συμβαίνουν περισσότερο στους καρπούς, στις αρθρώσεις των γοφών και στη σπονδυλική στήλη.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ:

Κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, τα κόκαλά μας αυξάνονται και πιο ισχυρά είναι από το 25ο έως το 30ο έτος της ηλικίας μας. Κατά τη μεσήλικη ζωή μας, τα κόκαλα παραμένουν ισχυρά αλλά σταδιακά αρχίζουν να χάνουν την πυκνότητά τους, γίνονται δηλαδή πιο λεπτά. Η μείωση της πυκνότητας των οστών αυτή, συνεχίζεται για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου.
Στις γυναίκες, η μείωση της πυκνότητας των οστών γίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό κατά την πρώτη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ωοθήκες παύουν να παράγουν οιστρογόνα, δηλαδή μια από τις ουσίες που βοηθούν τα κόκαλα να είναι γερά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άντρες δεν υποφέρουν σε μεγάλο ποσοστό από οστεοπόρωση αφού δεν τους συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και αφού τα κόκαλά τους είναι απ’ την αρχή ισχυρότερα.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ:

•    η έλλειψη οιστρογόνων,
•    η έλλειψη άσκησης,
•    η ανεπαρκής διατροφή,
•    το κάπνισμα,
•    η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
•    τα στεροειδή φάρμακα, όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη,
•    το ιστορικό καταγμάτων,
•    το οικογενειακό ιστορικό.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ:

    Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί αν στα διάφορα στάδια της ζωής μας κάνουμε κάποια πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Τα πράγματα αυτά αφορούν στη διατροφή μας! Επομένως, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής μπορούμε να προλάβουμε την πάθηση της οστεοπόρωσης.
    Παιδιά και ενήλικες χρειάζεται να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και σε επαρκή ποσότητα. Οι πλουσιότερες σε ασβέστιο τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Υπάρχουν βέβαια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως οι σαρδέλες, το σπανάκι, το ψωμί, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα ξερά σύκα.
    Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να εντάξουμε την άσκηση στην ζωή μας για να βοηθήσουμε τα οστά μας να γίνουν δυνατά και ισχυρά. Τακτική σωματική άσκηση όπως περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, ανεβοκατέβασμα σκαλιών, άρση βαρών, χορός τένις και άλλα σπορ.
    Πρέπει επίσης να αποφεύγετε το κάπνισμα και να ελαττώσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:

    Η φράση ‘θεραπεία της οστεοπόρωσης’ είναι σχετική, αφού δεν θεραπεύεται, αλλά με την τήρηση κάποιων οδηγιών προλαμβάνονται κατάγματα που σχετίζονται με αυτήν.
    Απαραίτητη είναι η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.  Στις καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί), τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται σε ασβέστιο (χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά, ψωμιά). Η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται για να μπορεί το ανθρώπινο σώμα να συνθέτει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφά ασβέστιο και ενδυναμώνει τα οστά. Στα τρόφιμα που μας προσφέρουν βιταμίνη D περιλαμβάνονται τα ψαρικά, το συκώτι, ο κρόκος αυγού και τα γαλακτοκομικά.
    Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην πρωτεΐνη που προσλαμβάνεται απ τη διατροφή για να αποφεύγονται οι απώλειες του ασβεστίου μέσω των ούρων.