''Βασιλικός Πολτός''

 




    Είναι το έκκριμα των φαρυγγικών αδένων των νεαρών εργατριών μελισσών. Έχει τη μορφή ημίρρευστης ζελατίνας, χρώματος λευκωπού προς το κίτρινο. Η οσμή και η γεύση του είναι χαρακτηριστικές: αρχικά δηκτική και εν συνεχεία όξινη αρωματική.
     Ο βασιλικός πολτός αποτελεί τη βασική τροφή των προνυμφών της μέλισσας. Όσες τρέφονται μ’ αυτόν μέχρι την πέμπτη ημέρα, παραμένουν εργάτριες. Όσες τραφούν με αυτόν μέχρι και τη δέκατη ημέρα, γίνονται βασίλισσες και τρώνε για το υπόλοιπο της ζωής τους βασιλικό πολτό.
    Περιέχει μεταλλικά άλατα (σιδήρου, μαγγανίου, νικελίου, κοβαλτίου, πυριτίου, χρωμίου, χρυσού, υδραργύρου, κλπ), σάκχαρα, λίπη, πρωτεϊνες, βιταμίνες.
    Οι πρωτεϊνες που περιέχει είναι πλούσιες σε βασικά αμινοξέα.
    Οι βιταμίνες που περιέχει είναι κυρίως αυτές του συμπλέγματος Β, αλλά περιέχει επίσης βιταμίνη C καθώς και βιταμίνη Ε.
    Ο βασιλικός πολτός, αποτελεί αντισταθμιστική ουσία, που βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει τις ισορροπίες του παρά το σωματικό και ψυχικό στρες.
    Ενδείκνυται σε άτομα που αναρρώνουν, ανορεξικά άτομα, ασθενείς που πάσχουν από έλκος, γαστρίτιδα, ανεπάρκεια των αμυντικών συστημάτων του οργανισμού, ηπατικές διαταραχές, δερματικές παθήσεις.
    Ο βασιλικός πολτός διατηρείται σε ψύξη.
    Η συνιστώμενη δόση του είναι μια σταγόνα την ημέρα, νωρίς το πρωί και πριν το πρωινό. Συνιστάται να λαμβάνεται κάτω από τη γλώσσα για ευκολότερη και ταχύτερη απορρόφηση και για περιόδους 2-3 μηνών, ιδιαίτερα στις αλλαγές εποχής.
    Είναι απαραίτητο να προμηθεύεται από άτομα εμπιστοσύνης ή ακόμα καλύτερα απ’ τον ίδιο τον παραγωγό για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο νοθείας.